Zeker Vitaal
Image default
Aandoeningen en ziekten

Moet je gaan voor slow of fast motion: Animatie?

Animatie is een medium dat al eeuwen in de een of andere vorm bestaat. Je hebt waarschijnlijk al je hele leven animatie gezien zonder het te beseffen! Animatie bleef beperkt tot korte, eenvoudige animaties omdat het een uitdaging was om animatie te maken. Animaties werden gemaakt met behulp van stop-motion technieken waarbij objecten elke frame een beetje bewogen en gefotografeerd werden, zodat bij afspelen op gemiddelde snelheid, het object uit zichzelf leek te bewegen. De eerste vorm van echte animatie maakte gebruik van flipbooks en soortgelijke apparaten en later van touwpoppen die door gebruikers werden gemanipuleerd terwijl ze over lichtbarrières werden bewogen.

Van daaruit zijn we verder gegaan naar wat we vandaag gebruiken: computergegenereerde animaties. Nu kunnen we met computers dingen doen waar we alleen maar van gedroomd hebben! Animaties kunnen veel personages tegelijk laten bewegen, schaduwen, lichteffecten, en nog veel meer.
Animatie heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld naarmate de technologie toenam. Een voorbeeld hiervan is 3D-animatie. De meeste speelfilms worden nu gemaakt met behulp van 3D-animatie voor de meeste, zo niet alle, scènes in de filmindustrie. Nu computergegenereerde animaties hun intrede hebben gedaan, zijn animatoren in staat geweest fantastische dingen te creëren! Er is echter één probleem: ze weten niet altijd meer wat 2D-animatie in de eerste plaats zo geweldig maakte.

Er is recent een beweging geweest in 3D-animatie waarbij men teruggrijpt op traditionele animatiemethoden in plaats van op computergegenereerde methoden, omdat men die traditionele technieken levend wil houden. Computers kunnen geweldig zijn in het maken van dingen die er vloeiend uitzien, maar er is gewoon iets aan de kleine imperfecties in getekende animatie waardoor het er authentieker uitziet.
Animatie en animatiebedrijven als Donker Media Nederland zijn tot dit punt geëvolueerd omdat animatoren houden van wat ze doen en voortdurend nieuwe technieken uitproberen, zelfs als ze mislukken of door sommige mensen als gebrekkig worden beschouwd. Je ziet voortdurend experimenten zoals hierboven die nieuwe ideeën voor animaties proberen te ontwikkelen. Wie weet wat we hierna zullen zien? Maar één ding is zeker: hoeveel jaren er ook voorbijgaan, mensen zullen nog steeds stop-motion animaties maken!

Gerelateerde artikelen

Handige tips om een goede tandarts bij jou in de buurt te vinden