Zeker Vitaal
Image default
Alternatief

Westerse astrologie – Geschiedenis en waarde

Geschiedenis en waarde van westerse astrologie

Traditionele westerse astrologie – dagelijks terug te vinden in de horoscoop –  is de voorspellende astrologie van de Arabische, Griekse en Latijnse taaltradities zoals die tussen 750 CE en 1700 CE werd beoefend. meesterlijke synthese die tegen het einde van de 4e eeuw een heilige wetenschap zou worden die in het hele Romeinse rijk hoog in het vaandel stond. Vanaf 500 G.T. leidden politieke en religieuze crises echter tot de achteruitgang van de astrologie in de hele christenheid. Deze achteruitgang werd in het Latijnse Westen versneld door het verlies van de technische kennis, vooral wiskunde, waarvan astrologische berekeningen afhankelijk zijn.

Toch bloeide astrologie in het Arabische rijk – vele sterrenbeelden zoals Stier, Tweelingen en Kreeft zijn zo overgenomen, dat het in 750 G.T. al volledig had geabsorbeerd als onderdeel van een systematische opname van Griekse geleerdheid in het opkomende wereldbeeld. Toen rond 1100 G.T. het Latijnse Westen zich bewust werd van zijn eigen behoefte aan wetenschappen, opende een enorme vertaalinspanning de deur naar de Arabische wereld, met inbegrip van hun astrologie. De Arabische astrologie zou de komende drie eeuwen bloeien, ook al maakte haar  ‘oosterse’ oorsprong haar verdacht voor steeds minachtende Europese intellectuelen. Tegen 1500 G.T. zou dit leiden tot een beweging om een ​​geïdealiseerde Griekse astrologie, voornamelijk gebaseerd op Ptolemaeus, te zuiveren van Arabische toevoegingen.

Wetenschappelijk onderzoek aan het einde van de 20e eeuw heeft aangetoond dat de Arabische astrologie grotendeels trouw was aan haar Hellenistische antecedenten. De ‘gezuiverde astrologie’ van de Renaissance weerspiegelde in feite de vooroordelen van een groeiend rationalisme en wetenschappelijke methodologie die steeds meer een exclusieve claim zouden leggen op het recht om over waarheid en betekenis te beslissen. Na de 17e eeuw zou de toenemende kracht van dit wetenschappelijke materialisme de astrologie, die nu is gedegradeerd tot het rijk van bijgeloof, tot culturele en intellectuele binnenwateren dwingen. Nadat de astrologie haar ankerplaats in de grote traditie had verloren, zou ze legitimiteit en intellectuele samenhang zoeken bij ideologieën – voornamelijk theosofie en psychologie – die vreemd zijn aan haar essentie. Het resultaat van vandaag is een astrologie teruggebracht tot een triviaal amusement, een trieste karikatuur van wat ooit koningen had geadviseerd.

Terug naar de traditie

Hoe keren we terug naar de traditie? Traditionele westerse astrologie wordt geleerd door studie. Het is niet Lunar (“intuïtief”) maar Mercurial en Hermetisch, en is gebaseerd op teksten die zijn overgebracht door een geslacht van leraren, waaronder de Hermetica, Dorotheus, Ptolemaeus, Firmicus, Vettius Valens, Mashaallah, Alkindi, Abu Mashar, Bonatti, Lilly, Morin en vele anderen. Deze teksten presenteren ons een reeks beproefde concepten en procedures die geworteld zijn in een authentieke heilige kosmologie en de sterrenbeelden. Het vasthouden aan deze oude geschriften is niet louter antiquarisme. Integendeel, met de grotere hermetische traditie weerspiegelt het een werkelijk intuïtieve kennis dat deze geschriften integriteit hebben en leven met de stem van de Grote Leer.

Traditionele westerse astrologie beschrijft en voorspelt zowel. Het probeert eerst de grafiek af te bakenen – om te beschrijven wat werkelijk is (niet alleen wat we denken over wat is) en wat zou kunnen zijn – en op die basis nauwkeurig te voorspellen wat zal zijn. Zonder afbakening is er geen voorspelling. Maar zonder voorspelling – voor de horoskop bijvoorbeeld – wordt de afbakening haar vrucht ontzegd. Omdat het streeft naar specificiteit, is dit voorspellende doel veel ambitieuzer dan de ‘voorspelling’ van de moderne astrologie. Paradoxaal genoeg is het ook bescheidener, aangezien het uiteindelijke doel is om degenen onder ons die er baat bij hebben te laten inzien dat het leven in deze veranderlijke wereld, hoe ongelukkig of gezegend ook, niet minder onderworpen is aan goddelijke voorzienigheid dan de hemel is . Traditionele westerse astrologie leidt ons naar een drempel waar we Wijsheid op straat kunnen horen roepen: “Leg onvolwassenheid opzij, leef en bewandel de weg van inzicht.” (Spreuken 9:6)

Bron:
Zodiac Horoscoop

https://horoskop.soccerbp.com/

Gerelateerde artikelen

Gezonder leven