Zeker Vitaal
Image default
Onderwijs

Hoe kan ik energetisch therapeut worden?

Een energetisch therapeut is iemand die werkt met de energiestroom van het lichaam. Je kan allerlei verschillende expertises hebben, maar de energetische werkwijze draait altijd om de energiebalans van het menselijk lichaam. Aan de hand van deze balans, kan een energetisch therapeut de innerlijke geneeskracht van iemand activeren en stimuleren. Iedereen kan in principe een energetisch therapeut worden. Hieronder lees je welke stappen je hiervoor moet ondernemen.

Een opleiding

Er zijn allerlei verschillende soorten van energetische geneeswijzen, dus het is slim om alvast te bedenken waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Zoma-opleidingen.nl biedt opleidingen voor verschillende soorten energetische therapie, zoals Reiki bijvoorbeeld. Reiki is een erg populaire methode die valt onder de energetische geneeswijzen, en werkt aan de hand van energieën die door de therapeut worden doorgegeven aan het lichaam van de cliënt. Afhankelijk van de specialiteit die je kiest, zijn er intensieve opleidingen en kortere cursussen beschikbaar. Als je je eigen praktijk wilt openen, is het slim om een zo diepgaand mogelijke opleiding te volgen.

Praktijkervaring

Als je een energetisch therapeut wilt worden, heb je natuurlijk ook praktijkervaring nodig. Dit is misschien lastig om zomaar aan te komen als beginnend therapeut, dus het is slim om bijvoorbeeld te denken aan een stageplek of vrijwilligerswerk in een praktijkomgeving. Alleen in de praktijk kun je bepaalde vaardigheden echt leren en ontwikkelen, doordat je alles wat je geleerd hebt toe leert passen.

Je eigen praktijk

Om je eigen praktijk te starten, heb je een basisopleiding, certificering en praktische kennis nodig van je vak. Je kan ook eerst beginnen met werken bij een holistische gezondheidszorginstelling bijvoorbeeld, voordat je je eigen praktijk opent. Voor een eigen praktijk heb je namelijk kapitaal nodig om te investeren in onder andere een eigen ruimte en marketing. Vervolgens moet je als professional je blijven ontwikkelen, door middel van bijscholing bijvoorbeeld. Als je bent aangesloten bij een beroepsvereniging en je wilt vergoed worden door zorgverzekeraars is bijscholing een vereiste.

De kwaliteiten van een therapeut

Iedereen kan dus energetisch therapeut worden met de juiste opleiding, maar de één heeft er meer aanleg voor dan de ander. Een belangrijke kwaliteit die je als energetisch therapeut moet hebben is een sterke intuïtie. Daarbij krijg je natuurlijk met mensen te maken, dus sociaal moet je ook vaardig zijn. In sommige situaties kun je zelfs te maken krijgen met een heftige emoties en gevoelens, en als therapeut moet je hier als geen ander mee om kunnen gaan. Deze kwaliteiten kan je natuurlijk ook ontwikkelen met behulp van cursussen, maar een zekere aanleg is wel gewenst.