Zeker Vitaal
Image default
Organisaties

Het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen

Het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen

Op het moment dat je een partner hebt en een stapje verder wilt gaan in je relatie, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo zijn er veel mensen die ervoor kiezen om te gaan trouwen. Echter wordt dit tegenwoordig niet altijd meer gedaan. Een andere mogelijkheid die je vandaag de dag steeds vaker terug ziet, is geregistreerd partnerschap. Echter is het voor veel mensen nog een beetje onduidelijk wat dit is. Daarom gaan we in dit artikel kijken wat het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen is. 

Wat is geregistreerd partnerschap?

Geregistreerd partnerschap is een manier om jezelf wettelijk aan een partner te verbinden. Veel mensen vinden dit een prettige manier om jezelf aan iemand anders te binden. Dit komt omdat je hierdoor meer zekerheid kunt hebben. Op het moment dat je zelf niet gelovig bent, maar toch aan elkaar verbonden wilt zijn, kan dit een goede optie zijn om voor te gaan. Hiernaast zitten er ook nog een aantal voordelen als je geregistreerd partner bent. Zo zijn de kosten geregistreerd partnerschap vaak een stuk lager. 

Zo heb je meer financiële zekerheid. Het is namelijk de bedoeling dat je als geregistreerd partner elkaar onderhoud. Dit is iets wat je wettelijk aan elkaar beloofd met een geregistreerd partnerschap. Verder heb je ook het recht op het pensioen van de ander en krijg je de erfenis als de ander overlijdt. Op het moment dat je samen een kind krijgt, worden jullie beide direct als ouder geregistreerd. Dit is niet meer iets wat je zelf hoeft aan te geven. Dit geeft een beter beeld over wat is geregistreerd partnerschap.

Wat is trouwen?

Trouwen is een andere vorm om je wettelijk aan elkaar te binden. Trouwen wordt echter altijd gezien als een gelovige manier om dit te doen. Dit komt omdat de kerk vaak ook betrokken is als je het hebt over trouwen en een bruiloft. Daarom is dit heel wat anders om te doen. Door veel mensen wordt trouwen gezien als de beste manier om je aan elkaar te verbinden. Echter is dit iets wat je meestal via de kerk doet. 

Bij trouwen kom je vaak veel poespas tegen. Zo is de kans groot dat je te maken krijgt met een groot feest. Hierdoor kan trouwen ook erg leuk zijn om te gaan doen. Als je houdt van een groot feest, is dit een goede optie. 

Het verschil

Het is soms een beetje lastig om te weten wat het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen is. Dit komt omdat het verschil niet al te groot is. Daarom worden deze manieren ook vaak met elkaar vergeleken. Omdat het verschil niet zo groot is, maakt het voor veel mensen ook niet uit waar ze voor kiezen. Het grootste verschil is dat er bij trouwen meestal een feest gegeven wordt en geregistreerd partnerschap geen gelovig ritueel is. Daarom is het een beetje afhankelijk van je eigen voorkeuren met binden waar je het beste voor kunt gaan kiezen.