Zeker Vitaal
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat is reuma en in hoeverre helpt fysiotherapie?

Reuma is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en pijn in de gewrichten. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten reuma, waaronder artrose, reumatoïde artritis, en lupus. Deze aandoeningen kunnen leiden tot een verminderde mobiliteit en een verminderde kwaliteit van leven. Gelukkig kan fysiotherapie helpen om de symptomen van reuma te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Wat is reuma? 

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die de gewrichten, botten, spieren en andere weefsels in het lichaam aantasten. De symptomen van reuma variëren van milde pijn en stijfheid tot ernstige ontstekingen en beperkte mobiliteit. Sommige vormen van reuma zijn erfelijk, terwijl andere het gevolg zijn van een auto-immuunziekte of een infectie.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij reuma? 

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de pijn en stijfheid die gepaard gaan met reuma. Door middel van specifieke oefeningen en mobilisaties kan de fysiotherapeut de gewrichten soepeler maken en de spieren sterker. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook advies geven over het aanpassen van de levensstijl om de symptomen van reuma te verminderen.

 

Oefeningen voor reuma

Er zijn verschillende oefeningen die de fysiotherapeut kan aanbevelen voor mensen met reuma. Deze oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de spierkracht, het verminderen van de stijfheid en het verbeteren van de mobiliteit. Voorbeelden van deze oefeningen zijn:

  • Aerobe oefeningen: zoals wandelen, fietsen of zwemmen om de conditie te verbeteren en de spieren te versterken.
  • Krachtoefeningen: om de spieren rond de gewrichten te versterken en de stabiliteit te verbeteren.
  • Flexibiliteitsoefeningen: zoals stretchen om de gewrichten soepeler te maken en de mobiliteit te verbeteren.
  • Levensstijl aanpassingen.

 

Aangepaste levensstijl

Naast het aanbevelen van specifieke oefeningen, kan de fysiotherapeut ook advies geven over het aanpassen van de levensstijl. Dit kan onder meer het volgende omvatten:

  • Het aanpassen van de werkplek om de belasting op de gewrichten te verminderen.
  • Het aanpassen van de slaaphouding om de druk op de gewrichten te verminderen.
  • Het verminderen van stress, wat kan helpen bij het verminderen van de symptomen van reuma.

 

Conclusie

Reuma kan een slopende aandoening zijn, maar fysiotherapie kan helpen om de symptomen te verminderen én de kwaliteit van leven te verbeteren. Door middel van specifieke oefeningen, mobilisaties en advies over de levensstijl kan de fysiotherapeut de symptomen van reuma aanpakken en de patiënt helpen om dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren. Het is belangrijk om te benadrukken dat de behandeling van reuma een multidisciplinaire aanpak vereist en dat fysiotherapie slechts een onderdeel is van de behandeling. Andere behandelmethoden kunnen onder meer medicatie, dieet en psychologische ondersteuning omvatten.

Daarnaast is het ook belangrijk om te vermelden dat fysiotherapie niet alleen kan helpen bij het verminderen van de symptomen van reuma, maar ook kan helpen bij het voorkomen van verdere complicaties. Door de spieren rond de gewrichten te versterken en de mobiliteit te verbeteren, kan fysiotherapie bijdragen aan het behoud van een goede lichaamshouding en het verminderen van de kans op letsel.

B&B Healthcare is een fysiotherapie praktijk in groot Den Haag die veel kennis en ervaring heeft van reuma en de behandeling daarvan. 

https://benbhealthcare.nl/